2008. szeptember 23., kedd

A gyémánt keletkezése

A gyémántok főként a Földön elsőként megjelent szénből képződtek, tehát nem elhalt organizmusok maradványaiból. Ezt egészen a 20. század második feléig kizárólagosan így tartották, amíg a gyémántdarabokon végzett szénizotópos vizsgálatok ki nem mutatták, hogy egyes darabok szerves eredetű szénatomokat, pontosabban izotópokat is tartalmaznak. Ez úgy lehetséges, hogy a Földön elsőként, az óceánok mélyén kialakult organizmusok a Föld kéreglemezeinek ütközési vonalán 150-200 km mélyre süllyedtek, ahogy az egyik kéreglemez maga alá gyűrte a vele ütköző másikat.

A gyémánt mintegy 3,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett 100-200 km mélyen a Föld belsejében, igen nagy nyomás alatt és több ezer °C hőmérsékleten. Ez azt jelenti, hogy a gyémánt az egyik legrégebben kialakult anyag Földünkön, melynek kora 4,5 milliárd évre tehető. Vulkánkitörések révén került a felszín közelébe évmilliók alatt, a vulkanikus kürtők kimberlitnek nevezett képződményeiben található meg, ilyenek az általunk ma ismert bányák is.

Ezeket a kürtőket általában víz mosta ki, így a bennük lévő gyémántokat folyók és gleccserek szállították szét messze-messze: folyók menti és tengerparti tájakra.

A gyémántnak így két előfordulási módja van. Az elsődleges az úgynevezett kimberlit, a másodlagos az alluvial, mindkettő más bányászati módszert igényel. Az alluviális gyémántokat folyóágyakból, tengerparti területekről lehet kitermelni, a kimberlitet vulkanikus kürtőkből. Ezek a kürtők kimberlitet és úgynevezett kék földet tartalmaznak. Ezeket régebben külszíni fejtéssel, később pedig földalatti tárnák révén termelték/-ik ki.

Az egyik gyémántbánya
Az egyik gyémántbánya
Hol bányásszák a gyémántot?

A világ legelső gyémántkitermelő országai sorrendben: Botswana, Oroszország, Dél-afrikai Köztársaság, Angola, Namíbia, Ausztrália, Kongói Demokratikus Köztársaság. Más államok, ahol szintén folyik gyémántkitermelés: Brazília, Guyana, Venezuela, Guinea, Sierra Leone, Libéria, Elefántcsontpart, Ghána, Közép-afrikai Köztársaság, Tanzánia, Kína, Indonézia, Zimbabwe, India. Hagyományos gyémántcsiszoló központok: New York, USA; Tel-Aviv, Izrael; Antwerpen, Belgium; Mumbal, India; Johannesburg, Dél-Afrika.

A gyémántok osztályozása

A gyémántokat négy fő tulajdonság alapján lehet osztályozni. Ezeket figyelembe véve a drágakő bevizsgálásával foglalkozó cégek több, mint ötezer kategóriába sorolják be a gyémántokat. A gyémántkereskedelem zavartalan működése érdekében és a világpiaci ár egyértelmű meghatározására alakultak ki a független értékbecslő szervezetek. A gyémántokat egy világszerte egységes rendszer alapján látják el egy tanúsítvánnyal. A tanúsítványt elsősorban az úgynevezett 4C (angolul: Carat, Color, Cut, Clarity) alapján állítják ki. Carat: a gyémánt tömege, Color: a gyémánt színe, Cut: a gyémánt csiszolása, Clarity: a gyémánt tisztasága.

Nincsenek megjegyzések: