2009. május 19., kedd



Japán kristálygomba
(más néven: vízalapú kefirgomba, vízikefir, japánkristály, kristálygomba, „Japán Tengeri Kristály” gomba,
Japanese water crystals, Japanese water grains, water kefir [angol],
tibi [japán])

A vízikefír a Lactobacillus brevis, Streptococcus lactis és a Saccharomyces cerevisae szimbiózisa. Más szerzők a Betabacterium vermiforme és Saccharomyces pastorianus fajokat nevezik meg fő alkotóknak, melyek mellett további baktérium és élesztőfajok előfordulhatnak, hiszen vegyes kultúráról van szó. A gomba talán Mexikóból származik, ahol 'tibi' néven az Opuntia spp. (fügekaktusz-félék) cukros nedvén él.

Felhasználási lehetőségek: idegbetegségek, belső daganatok, bronchitis, vérszegénység, vérkép problémák, szklerózis multiplex, vérnyomás és testsúly-normalizálás.
Naponta 1 liter, 2-6 hónapig.

Kiütések, ekcémák: naponta fél liter, külsőleg bedörzsölni, hagyni megszáradni. Ha kézről, arcról van szó, reggel lemosni, 2-4 nap alatt eltűnnek.

A legfontosabb: A kristálygomba megakadályozza a táplálék rothadását a belekben, ezáltal gyógyít és élethosszabbító hatása is van. A kristálygombát naponta kell inni, nem zavarja az emésztést, mert gyorsan felszívódva a vérbe jut.

• Elkészítése (2 literhez):
Széles szájú nem fém zárható edényt, vagy üveget használjunk.
6 evőkanálnyi kristálygombát műanyag szitába téve meleg vízzel lemosunk,
10-15 dkg cukrot ízlés szerint,
1 db száraz fügét, vagy 5-6 szem mazsolát és fél jól megmosott citromot teszünk bele.
2 liter hideg vízzel felengedjük, jól felkavarjuk és szobahőmérsékleten 2-3 napig érleljük.
Minden nap megkeverjük. Érlelés után leszűrjük, üvegbe töltjük és a citrom levét belecsavarjuk.

Ügyeljünk arra, hogy a gomba fémmel ne érintkezzen. A kristálygombát langyos folyóvíz alatt műanyag szűrőben alaposan kimossuk és a fent megadott módon újra felhasználjuk.

A gomba gyorsan szaporodik, nehéz hozzájutni, ezért szemétbe dobás helyett jobb a felesleget tovább adni. A belőle készített ital a hűtőben néhány napig eláll.

...

• Egy másik alkalmazás szerint:
A kristályokhoz 3 kávéskanál kristálycukrot és 8-10 szem kénmentes (bio)mazsolát adunk üveg vagy műanyag edényben. Hozzáöntünk 1 liter vizet, letakarjuk és állni hagyjuk 24 óra hosszat.
Minden nap leszűrjük, a kristályokat lemossuk, 3 kávéskanál cukrot és 1 liter vizet adunk hozzá.
Hetente kell cserélni a mazsolát.
A leöntött víz gyógyszer! Fogyasztása után fél óráig semmit ne igyunk.
Cukor-mazsola nélkül a kristályok éhen pusztulnak. Fémmel nem érintkezhetnek.
A kezelés 5-8 hónapig tart.

2009. május 4., hétfő



Globális jégriadó az Északi Tanácsban

Az északi-sarki térségben érdekelt Északi Tanács tagállamainak hét végi konferenciáján a sarki jégtakaró olvadásának drámai felgyorsulásáról számoltak be a kutatók.

Az észak-norvégiai Tromsöben tartotta éves külügyminiszteri értekezletét a hét végén a Sarki Tanács (Arctic Council). Az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Svédország, Dánia, Finnország, Izland és Norvégia képviselőit tömörítő testület - amely az északi sarkvidék természeti kincseinek felelős kezelését, illetve a vitás kérdések megoldását igyekszik előmozdítani - ezúttal elsősorban a jégolvadás kérdéskörével foglalkozott. A tanácskozáshoz kapcsolódó Melting Ice: Regional Dramas, Global Wake-Up Call (olvadó jég: regionális drámák, globális riadó) című nemzetközi klímakonferencián Al Gore, az Egyesült Államok volt alelnöke és Jonas Gahr Söre, Norvégia külügyminisztere elnökölt.



A konferencia legfontosabb megállapítása, hogy a sarki jég az eddig felállított legpesszimistább forgatókönyvnél is vészesebb tempóban olvad. Albert Gore szerint a jégtakaró eltűnése az egész bolygón tapasztalható - Nyugat-Antarktiszon éppúgy, mint az Alpokban, a Himalája vagy az Andok hegyein -, ám az Északi-sarkon a leglátványosabb. Ráadásul a folyamat a sarkvidéki talaj megolvadása nyomán felszabaduló és a légkörbe kerülő nagy mennyiségű metán következtében egyre gyorsul (a metán is üvegházhatású gáz, ugyanúgy, mint a széndioxid, ám a hatása jóval erősebb). Gore szerint az immár halaszthatatlan globális kibocsátás-csökkentési együttműködésben az Obama-adminisztráció is partner lesz.

Jonas Gahr Söre azt hangsúlyozta, hogy a sarkvidéken a hőmérséklet gyorsabban emelkedik, mint bármely más régiókban, aminek a közvetlen következménye az összefüggő jégtakaró összezsugorodása lesz. A hatások ugyanakkor az egész világ klímájára hatással lesznek. A konferencián döntés született egy nemzetközi munkacsoport létrehozásáról, amely a Koppenhágában 2009 decemberében tartandó klímacsúcs számára jelentést készít az olvadás i folyamat előrehaladásáról. A mostani tanácskozáson emellett a kutatók új adatokat ismertenek a közös sarkvidéki megfigyelő program (AMAP) vizsgálatai eredényeiről, amelyek azt mutatják, hogy a globális tengerszint akár 1 méterrel is emelkedhet a század folyamán - ez sokkal gyorsabb, mint ami az ENSZ IPPC jelentésében szerepel, és a fő oka egyértelműen a grönlandi jégtakaró elolvadása.