2009. május 4., hétfő



Globális jégriadó az Északi Tanácsban

Az északi-sarki térségben érdekelt Északi Tanács tagállamainak hét végi konferenciáján a sarki jégtakaró olvadásának drámai felgyorsulásáról számoltak be a kutatók.

Az észak-norvégiai Tromsöben tartotta éves külügyminiszteri értekezletét a hét végén a Sarki Tanács (Arctic Council). Az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Svédország, Dánia, Finnország, Izland és Norvégia képviselőit tömörítő testület - amely az északi sarkvidék természeti kincseinek felelős kezelését, illetve a vitás kérdések megoldását igyekszik előmozdítani - ezúttal elsősorban a jégolvadás kérdéskörével foglalkozott. A tanácskozáshoz kapcsolódó Melting Ice: Regional Dramas, Global Wake-Up Call (olvadó jég: regionális drámák, globális riadó) című nemzetközi klímakonferencián Al Gore, az Egyesült Államok volt alelnöke és Jonas Gahr Söre, Norvégia külügyminisztere elnökölt.



A konferencia legfontosabb megállapítása, hogy a sarki jég az eddig felállított legpesszimistább forgatókönyvnél is vészesebb tempóban olvad. Albert Gore szerint a jégtakaró eltűnése az egész bolygón tapasztalható - Nyugat-Antarktiszon éppúgy, mint az Alpokban, a Himalája vagy az Andok hegyein -, ám az Északi-sarkon a leglátványosabb. Ráadásul a folyamat a sarkvidéki talaj megolvadása nyomán felszabaduló és a légkörbe kerülő nagy mennyiségű metán következtében egyre gyorsul (a metán is üvegházhatású gáz, ugyanúgy, mint a széndioxid, ám a hatása jóval erősebb). Gore szerint az immár halaszthatatlan globális kibocsátás-csökkentési együttműködésben az Obama-adminisztráció is partner lesz.

Jonas Gahr Söre azt hangsúlyozta, hogy a sarkvidéken a hőmérséklet gyorsabban emelkedik, mint bármely más régiókban, aminek a közvetlen következménye az összefüggő jégtakaró összezsugorodása lesz. A hatások ugyanakkor az egész világ klímájára hatással lesznek. A konferencián döntés született egy nemzetközi munkacsoport létrehozásáról, amely a Koppenhágában 2009 decemberében tartandó klímacsúcs számára jelentést készít az olvadás i folyamat előrehaladásáról. A mostani tanácskozáson emellett a kutatók új adatokat ismertenek a közös sarkvidéki megfigyelő program (AMAP) vizsgálatai eredényeiről, amelyek azt mutatják, hogy a globális tengerszint akár 1 méterrel is emelkedhet a század folyamán - ez sokkal gyorsabb, mint ami az ENSZ IPPC jelentésében szerepel, és a fő oka egyértelműen a grönlandi jégtakaró elolvadása.

Nincsenek megjegyzések: