2009. szeptember 5., szombat

3+1 lélegzetelállító akvárium

Grand Aquarium – Saint-Malo, Franciaország


A bájos tengerparti városka külvárosában épült hatalmas akvárium egyedülálló egész Európában. Egyrészt nagyon sok, izgalmas, olykor meghökkentő kalandot kínál, másrészt nagyon ügyesen és szórakoztató módon mutatja be a száraznak hitt tudományos ismereteket. A park egyik különlegessége, hogy a látogatóknak lehetőségük van a tengeri élőlények közé merülni a Nautibusnak keresztelt, virtuális tengeri világban. Itt nem számítógépes szimulációról van szó, hanem valódi utazásról egy óriási, halakkal és egyéb vízi élőlényekkel teli tartályban, miközben egy, a víz alá merülő kapszulában ülve folyamatosan kapcsolatban vagyunk Nemo kapitánnyal.

Az akvárium másik nevezetessége a hatalmas, cápákkal teli, 360°-os panorámamedence, ahol akár tatamin fekve is csodálhatjuk a körülöttünk lomhán úszkáló, három méternél is nagyobb óriási ragadozókat és tengeri teknősöket. Aki teljes relaxációra vágyik, akár egy éjszakát is eltölthet az éhes ragadozók között – igaz, meglehetősen borsos áron.

3+1 lélegzetelállító akvárium
A panorámamedencében körbe-körbe úszkálnak a cápák


A legtöbbünkben benne él a vágy, hogy megérinthessen egy cápát, ami ebben az oceanáriumban egyáltalán nem lehetetlen. 120 négyzetméteres cápasimogató várja a kicsiket és nagyokat, ahol barátságos ráják éhezik a vakargatást, és ha ügyes és fürge az ember, akkor akár egy méteres cápa érdes bőrének érintését is megérezheti. Felejthetetlen élmény!

3+1 lélegzetelállító akvárium

Persze rengeteg medence, akvárium és tartály van tele különlegesebbnél különlegesebb sós és édesvízi állatokkal, és akár hosszú órákon át tanulmányozhatjuk őket. Az egyik legkülönlegesebb terem – véleményünk szerint – azonban nem a legnagyobb halakat mutatja be, hanem épp ellenkezőleg, az új tengeri élet létrejöttét. Fantasztikus látni a cápatojásban nevelkedő apró kis cápalit, a pár centis kisráját, a sok-sok apró csikóhalat. A kicsik számára is az egyik legizgalmasabb hely a kutatólaboratóriumnak felépített keltető.

3+1 lélegzetelállító akvárium
Az egyik legizgalmasabb látnivaló a laboratórium (fotó: Sz. Zs.)



Oceanográfiai Múzeum – Monaco


Monaco egyik legnépszerűbb látványossága a világhíres Oceanográfiai Múzeum, mely létrejöttét I. Albert megszállott tengerkutatói munkásságának köszönheti. A „tudós herceg” tudományos tevékenységének eredményeit 1910 óta a 85 méterrel a tenger fölé emelt különleges múzeumban tekinthetjük meg. Nemzetközi hírnevet a létesítmény egykori igazgatója, Jean-Yves Cousteau, a híres tengerkutató több évtizedes munkássága alatt szerzett, s mára több mint száz akváriumban 4000 tengeri állat és kétszáz halfajta éldegél benne.

Monaco - akvárium (Fotó: Sz.D.)
Monaco – akvárium (fotó: Sz. D.)

A többszintes múzeum legalsó szintjén lévő akváriumban a Földközi-tenger színes élővilágát csodálhatjuk meg. Láthatunk itt többek között különféle halakat, tengericsillagokat, csikóhalat, sőt még cápákat is. A legöregebb állatok, a teknősök külön medencében úszkálva töltik napjaikat. A középső szinten található monumentális kiállítóteremben kitömött állatok, csontvázak, hajómodellek, bálnacsontvázak és búvárfelszerelések sorakoznak. Az egyik legérdekesebb látnivalót minden bizonnyal a mennyezetről lecsüngő bálnacsontváz szolgáltatja. Az épület tetején kialakított kávézóban is érdemes elidőzni egy kicsit, ugyanis az innen elénk táruló, tengerre nyíló panoráma önmagában is felejthetetlen élményt nyújt.

3+1 lélegzetelállító akvárium
Bálnacsontváz – Monaco (fotó: Sz. Zs.)



L’Aquàrium – Barcelona, Spanyolország


Barcelona egyik legkitűnőbb pihenőövezetében, a csodálatos Port Vell központi részén található a Maremagnum, a régi rakparton kialakított szabadidős és szórakoztatóközpont számos üzlettel és étteremmel „fűszerezve”, de itt kapott helyet a mediterrán tengeri életet bemutató, világszínvonalú L’Aquàrium de Barcelona, valamint a vadon életéről szóló háromdimenziós filmeket sugárzó óriásképernyős mozi, az IMAX is.

3+1 lélegzetelállító akvárium
Cápaalagút



A Földközi-tenger különleges állat- és növényvilágát felvonultató akvárium szinte az egész világon egyedülálló a mediterrán világot bemutató akváriumok sorában. A 35 különböző tartállyal rendelkező óriási gyűjteményben valójában egy hatalmas, föld alatti labirintusrendszerbe csöppen a látogató, ahol az akváriumok között különböző járatok kanyarognak, és átlátszó csőrendszerek kacskaringóznak a fejünk felett úszkáló, cápáktól hemzsegő medencék alatt. Az akvárium a trópusi tengerek színpompás világával is megismerteti a látogatókat a korallzátonyok tarka világát bemutató trópusi medencéken keresztül.


A Tenger Háza – Haus der Meeres, Bécs, Ausztria

Fotó: Sz.Zs.
Fotó: Sz. Zs.

Bécsbe szerencsére könnyebben eljuthatunk, mint Spanyol- vagy Franciaországba – akár remek hétvégi programot szervezhetünk a Tenger Házába. A már külsőre is figyelemre méltó épületet (egy második világháborús légvédelmi állásban alakították ki) Bécs belvárosában találod, a Mariahilfer Strasséról lekanyarodva, az Esterházy park közepén. A zord külső azonban ne tévesszen meg senkit – az épületet belülről teljesen felújították.

A négyemeletes kiállítás kicsiket és nagyokat egyaránt le fog nyűgözni – megismerkedhetünk a tengerek, trópusi édesvizek, korallzátonyok növényeivel, élőlényeivel (halakkal, kétéltűekkel, hüllőkkel), sőt két emeletet szenteltek csak a trópusi esőerdők bemutatásának. Rögtön a földszinten találod a cápákat és a hatalmas teknőst, továbbhaladva pedig lesznek itt még krokodilok, ritka kígyófajok, pókok, lepkék, madarak és majmocskák is, amelyek szabadon garázdálkodhatnak az esőerdő területén. A mintegy 6000 négyzetméteren több mint 3500 fajt csodálhatsz meg, így nyugodtan kalkulálj egy két-három órás „túrával”.

Tipp: csütörtökönként 18.00 órakor búvárok merülnek le a cápák közé, hogy bebizonyítsák, nem vérszomjas fenevadakkal állunk szemben, szerdán és vasárnap 15.00 órakor pedig cápa- és piranhaetetésen vehetünk részt.

3+1 lélegzetelállító akvárium


Nincsenek megjegyzések: