2008. október 22., szerda



A globális felmelegedés miatt kihalhat a kenguru

Kipusztulással fenyegeti az éghajlatváltozás Ausztrália emblematikus állatát, a kengurut, állítják ausztrál kutatók nemsokára nyomtatásban is megjelenő tanulmányukban. Az átlaghőmérséklet két Celsius-fokos emelkedése már katasztrofális hatással lehet Ausztrália nagy erszényeseire.

Euan G. Ritchie és Elizabeth E. Bolitho, az ausztrál James Cook Egyetem munkatársai számítógépes modellezés és három évig tartó terepi megfigyelés alapján próbálják megjósolni, miként hathat a hőmérséklet további emelkedése a következő fél évszázadban a kenguruk négy fajára. Munkájuk során arra a megállapításra jutottak, hogy már fél Celsius-fokos hőmérsékletemelkedés is csökkentheti a kenguruk elterjedési területét. Két fokos emelkedés 48 százalékkal, Hat fokos emelkedés pedig 96 százalékkal csökkentené a kenguruk élőhelyének nagyságát.

Ritchie elmondta, hogy általában véve azokat a klímamodelleket vették alapul, amelyek szerint Észak-Ausztrália 0,4–2 Celsius-fokkal lesz melegebb 2030-ra és 2–6 Celsius-fokkal 2070-re.

Az éghajlatváltozás tönkreteszi az élőhelyeket

A klímaváltozás legjelentősebb hatásai nem szükségszerűen magukat az állatokat érintik, hanem az élőhelyüket, különösen az ott található vízmennyiséget. Ez fokozottan igaz Észak-Ausztráliában.

„Ha a száraz évszakok forróbbakká és az esőzések még kiszámíthatatlanabbakká válnak, akkor az élőhelyekről elfogy a lelegelhető táplálék, és a víztároló lyukak kiszáradhatnak” – írják a szerzők. „Emiatt éhínség léphet föl és sikertelenné válik a szaporodás. A kevésbé mozgékony fajok a kiszáradásba pusztulhatnak bele.”

Noha a kengurufajok elég mozgékonyak ahhoz, hogy az éghajlatváltozás hatására arrébb költözzenek, a növényzet és a terep, amelyhez alkalmazkodtak nem tud hasonló ütemben arrébb vándorolni

A legveszélyeztetettebb kengurufaj

Legnagyobb veszély a nedves, trópusi éghajlathoz alkalmazkodott antilopkengurut (Macropus antilopinus) fenyegeti. Ritchie és Bolitho tanulmánya szerint két Celsius fokos hőmérsékletemelkedés 89 százalékkal csökkentheti az elterjedési területét. Az esetleges hat fokos emelkedés teljesen eltörli a Föld felszínéről, mivel az antilopkenguru képtelen alkalmazkodni a száraz, füves pusztákhoz, amilyenek a hőmérsékletváltozás hatására valószínűleg létrejönnének.

„A nagy kengurufélék rendkívül értékesek közgazdasági szempontból. Mind az ökoturizmus, mind a nagybani húskereskedés hasznot húz belőlük, ráadásul sok faj jelentős táplálékforrása a bennszülötteknek. Ezért rendkívül fontos, hogy megértsük Ausztrália őshonos növényevő állatainak ökológiáját, s így gondoskodjunk arról, hogy minden további gazdasági fejlesztés környezetileg fenntartható módon történjék” – írják a tanulmány szerzői a Physiological and Biochemical Zoology szakfolyóiratban.

Nincsenek megjegyzések: