2008. október 21., kedd





Bemutatkoztak az állatkert legifjabb leopárdjai

A Fővárosi Állatkert két legifjabb leopárdja, Csenge és Csiú szeptember 26-án születtek, de csak a napokban kerülhetett sor az aprócska nagymacskák kézbevételére, Csezi nevű anyukájuk ugyanis senkit nem enged közel a kölykökhöz. Ám most a féreghajtás és az azonosító chipek beültetése miatt néhány percre külön kellett választani őket, így a sztárfotók elkészülése mellett fény derült a meseszép kékszemű kicsik nemére is: az egyik kislánynak (Csiú), a másik pedik kisfiúnak (Csenge) bizonyult.

A névadásról tudni kell, hogy mindenképpen „C”, illetve „Cs” betűs nevek jöhettek szóba, mivel a perzsa leopárdoknál azt a gyakorlatot követi az Állatkert, hogy almonként az ábécé soron következő betűjével kezdődő nevet kapnak a kölykök: a korábban Budapesten született állatok közül az első kölyök az Asszír, a második alomban született három kölyök pedig a Bella, Bara és Bahar nevet kapta.


A nagyközönség csak pár hónap múlva láthatja a kölyköket, hiszen nekik most még nyugalomra és az anyukájuk óvó gondoskodására van szükségük. Az apaállat, Nadír viszont folyamatosan a kifutóban tartózkodik.




A legnagyobb leopárd

Az összes leopárdalfaj közül a perzsa leopárdra jellemző a legnagyobb átlagos testméret, testtömege pedig akár a 90 kg-ot is elérheti. Tápláléka jórészt közepes testű patásokból, például bezoárkecskékből és más vadkecske, illetve vadjuh fajokból áll, de kisemlősöket és madarakat is elfogyaszt. Zsákmányát üldözve akár 55 kilométeres óránkénti sebességre is képes.

Nincsenek megjegyzések: