2008. november 27., csütörtök

2008. november 26., szerda

Kristályok és gyógyhatásuk

A kristálygyógyítás, mint számos más természetes gyógymód, elsődlegesen a testi betegség mögött rejlő okokat, a betegséget jelző rossz közérzet okát kutatja. A kristályok és drágakövek a kozmoszból és a Földből származó finomenergiáik révén holisztikusan fejtik ki hatásukat. A kristálygyógyítás ekképpen feléleszti a testünkben lakozó gyógyító mechanizmust, növeli az életerő áramlását, megteremtve bennünk a kozmikus tudatosság, a szeretet és a bölcsesség magasabb aspektusait is.

A kristályok gyógyító erejét már több ezer éve ismerik. De hogy hogyan is érdemes ezeket a csodás természeti kincseket saját boldogságunk, egészségünk, és anyagi jólétünk érdekében használni, azt kevesen tudják.

Elődeink jól ismerték az ékkövek és kristályok erejét, manapság csupán szépségüket csodáljuk. Most megtudhatjuk, melyik kristály milyen energetizáló vagy gyógyító hatással rendelkezik.

Gyémánt, rubin, topáz, lazúrkő - sokan csupán státusszimbólumként birtokolják ezeket az értékes kristályokat anélkül, hogy tudatában lennének az egyes ékkövek mágikus, feszültségoldó, energetizáló vagy éppen fájdalomcsillapító hatásának.
Elődeink jól ismerték az ékkövek és kristályok erejét: a lazúrkőből nyert kivonatot már az ókori Egyiptomban alkalmazták szemirritációk enyhítésére. Az ókori Rómában élő természettudós, Plinius feljegyzésekben támasztotta alá az ásványok gyógyító erejét. Minden kristálynak megvan a maga jellegzetes rezgése, amelyet átad az emberi testnek. Ám az energetizáló vagy gyógyító hatás megfordítva is működik: a kristályok átveszik azokat a rezgéseket a testtől, amelyek betegséget vagy depressziót okoznak. Magától értetődik, hogy a nagyobb kövek több elektromágneses energiát képesek befogadni, és emiatt a gyógyító hatásuk is erőteljesebb. A vörös színű kövek, mint amilyen a rubin, a gránát, a karneol és a hematit, vérzéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, míg a sejtelmes lila árnyalatú ametiszt megóvja viselőjét az alkohol- és drogfüggőségtől, segít megelőzni a stressz okozta betegségeket, erősíti a szervezet védekező rendszerét, és elűzi a rémálmokat.
A drágaköveket aranyba vagy ezüstbe foglalva viselhetjük ékszerként, hordhatjuk a zsebünkben szerencsét hozó amulettként, de ráfektethetjük azokat a beteg testrészre vagy a megfelelő csakrára, hogy serkentsük működését. A csakrák a szervezet vitalizálását szolgálják, feladatuk, hogy a külvilágból érkező energiahullámokat felfogják. Ha valamelyik csakra nem működik megfelelően, a hozzá illő kristállyal lehet serkenteni működését.
Mivel a drágakövek planétikus energiákkal rendelkeznek, annak a bolygónak gyógyító erejét adják át viselőjüknek, amelynek uralma alá tartoznak. Fontos, hogy drágaköveinket, kristályainkat legalább félévenként megtisztítsuk a negatív energiáktól. Tegyünk egy csipetnyi tengeri sót egy pohár vízbe, és hagyjuk a követ egy napig a pohárban.

Bemutatok néhány követ és ismertetem hatásukat:

achát

Az energia-egyensúly köve.

Színe határozza meg, hogy melyik csakrához rendelhető!

akvamarin

A bátorság köve.

Színe a világostól a a sötét kékeszöldig terjed.

Torokcsakrához van rendelve.

Az Akvamarin hasznos torokfájásra, megduzzadt mirigyekre és pajzsmirigyproblémákra, összehangolja a hipofízist és a pajzsmirigyet, szabályozza a hormonokat, valamint a növekedést. Általános frissítő hatása van. Erősíti a szervezet tisztító feladatokat ellátó szerveit; jótékonyan hat a szemre, az állkapocsra, a fogakra és a gyomorra. Egyaránt segítséget jelent a rövid- és a távollátásra, valalamint csillapítja az immunrendszer túlreagálasát.

ametiszt

A spiritualitás köve.

Csakra: harmadik szem

Az ametiszt felhasználási területe rendkívül széles körű. Már az ókori görögök is olyan kőként ismerték, amely segíti megőrizni a józanságot (használója olyannak látja a dolgokat, amilyenek).

aventurin

A motiváció köve.

Csakra: szív

Őseink bátorsághozónak tartották, amely segítségével felismerhetjük az igaz és hamis barátokat.

citrin

A bőség köve.

Csakra: napfonat

A citrin is az 5 alapkristály egyike, világos sárga színű, napjainkban már ritkán előforduló ásvány. Hevítéssel ametisztből, füstkvarcból előállítható, így jóval sötétebb színe lesz, mégis könnyű összekeverni az igazi citrinnel.

fluorit

A tisztánlátás köve.

Csakra: torok, homlok és korona

A fluorit általában egyszínű. Létezik egy speciális változata a szivárványfluorit. Ez a kő a szivárvány összes színében játszik.

hegyikristály

Az erő kristálya.

Minden csakra, elsősorban korona csakra

Általános kristály, minden betegség kezelésénél használjuk. A kristályosodási fázisban, tejszerűen átlátszó, ezért tejkvarcnak nevezzük. Fokozza a többi kristály hatását, minden energiát mozgásba hoz.

Az ókori görögök azt gondolták a hegyikristályról, hogy olyan jég, amelyet lehetetlen felolvasztani. Így kapta a Krystallos nevet, és ebből származik a mai hegyikristály elnevezés.

A hibátlan példányok teljesen áttetszőek, vízszínűek. Az íriszkvarc, vagy szivárványos kvarc akkor keletkezik, amikor a finom repedései miatt fénytörés jön létre.

A Fény kristálya, és a Világmindenség erejét szimbolizálja.

jáspis

A vonzás köve.

Tőcsakra, napfonat csakra

Naplemente előtt kell kitenni a Napra, magába gyűjti az esti sugarak melegét, és kozmikus erejét.

krizopráz

A kiterjedés köve.

Szívcsakra

Erősíti a magasabb tudat felé való törekvést úgy, hogy a tudattalan gondolatokat tudatos szintre emeli.

lapis lazuli

A teljes tudatosság köve.

Csakra: torok, harmadik szem

moldavit

A dimenziók közti kapcsolat köve.

Csakra: szív, harmadik szem

1787-ben fedezték fel Csehországban a Moldva folyóban, innen kapta a nevét is. Meteorit kőzet, a Világmindesség köve, amely kb. 15 millió évvel ezelőtt egy meteorit becsapódás következtében került a Földre, a tektit egyik fajtája. Előreláthatóan egyre drágább lesz, és egyszer majd végleg megszűnik az utánpótlása.

Óvatosságot igényel, mert igen erős és mélyreható kő, nem kíméli a kezelt személyt. Tegyük a szívre, a torokra, a homlokra vagy a fejtetőre!

morganit

A szeretet köve.

Szív csakra

obszidián

A földelés köve.

Tőcsakra, harmadik szem

Az obszidián egy vulkanikus kőzetüveg, amely már az ókor óta ismert. Az obszidián sok elfeledett képességet újra felszabadít. Nagyon jó földelésre, illetve hatékonyan feloldja a félelmeket, blokkokat. Csökkenti a fájdalmakat és a görcsöket.

rózsakvarc

A szív köve.

Szívcsakrához rendeltetik

A rózsakvarc a kvarc-család "leglágyabb" köve, nagymama-kőnek is hívják. Arról ismert, hogy az ön-elfogadást és a szeretetet erősíti, és mindezt mások felé is közvetíti.

A rózsa-piros színét a kvarcba beépülő nyomelemnyi titán okozza. Öngyilkos kristálynak is nevezik, mert képes úgy átadni az energiáját, hogy még a színét is teljesen elveszti, átlátszóvá válik.

rubin

A boldogság köve.

Tőcsakra

Vezetői erőt, kreativitást ad. A rubin erősíti a barátságot.

smaragd

Az újjászületés köve.

Szív csakra

Fiatalos frissességet kölcsönöz, gazdagsággal ajándékozza meg viselőjét, hűségessé tesz, és véd az utazásokon.

szodalit

A szellemi tisztaság köve.

Csakra: torok, harmadik szem

Levezeti a negatív energiákat a testből a földbe. A belső vezetésünk iránti bizalmat növeli, az életerőnket erősíti.

türkiz

A tudás köve.

Csakra: torok, szív

Erősíti a kifejezőképességet és a magabiztosságot - kiegyensúlyozottá tesz.

tektit

Csakra: gyökér, korona, harmadik szem

Földön kívüli eredete miatt úgy gondolják, hogy a tektit elősegíti a kommunikációt más világokkal, valamint a magasabb rendű tudás magába szívásával és megőrzésével hasznára van a spirituális fejlődésnek. Összekapcsolja a kreatív energiát és az anyagot. A tektit segít a nemkívánatos tapasztalatoktól megszabadulni, emlékezni a már megtanultakra és odafigyelni azokra a dolgokra, amik spirituális fejlődéshez vezetnek. Feltárja mindennek a lényegét, rávilágít az igazi okokra és a szükséges teendőkre.
A csakrákra téve kiegyensúlyozza az energiaáramlást, és visszafordítja azt a csakrát, amelyik rossz irányban forog. Fokozza a telepátiát és a tisztánlátást, ha pedig a harmadik szemre tesszük, lehetővé teszi más dimenziókkal a kommunikációt. Erősíti a biomágneses köpenyt a test körül. A tektitet hagyományosan minden szintű termékenység fokozására viselték talizmánként. Ez a kő egyensúlyban tartja bennünk a férfi és a női energiákat.

A tektit meteorit becsapódások során került a Földre. Igen nagy energiájú kő, nem mindenki képes közvetlen viselésére. Nem ritka, hogy valakit szédülés fog el, amikor kézbe veszi. A tektit energiája nagyobb távolságokat is képes áthidalni.

turmalin

A beilleszkedés köve.

Szívcsakra

Lelki egyensúlyt teremt, megnyugtat és inspirál. A turmalinok melegítve és egymáshoz dörzsölve töltődnek fel.

zafír

A béke köve.

Csakra: torok, harmadik szem

Erősíti az együttérzést és az igazságszeretetet. Inspirálja a vallásos odaadást, és a meditációt.


(összeállitotta: MAYA50)

2008. november 22., szombat

2008. november 16., vasárnap

2008. november 15., szombat


Kalahari Bushmen

2008. november 10., hétfő